Neuitabila urbe . . .

                 

             Poate cel mai bine îi vei înțelege spiritul și vibrația privind în denumirile celor trei Piețe ce-i creionează miezul: Unirii, Libertății și Victoriei. Cu fiecare pas ce-l vei face pornind de-acolo, te vei trezi cuprins și de farmecul său aparte: este orașul pe ale cărui vechi străduțe stăpân e aerul boem, și-n ale cărui vestite parcuri domnesc mii dintre soiurile celor mai frumoase flori. E urbea în care podurile alunecă odată cu Bega peste apusuri, spre de nopți de nesomn pe care le vei dori repetate din nou și din nou. Este Timișoara!

           Centrul este primul dintre locurile cu care vei dori să faci cunoștință imediat ce ți-ai lăsat bagajele în cameră. Vei întâlni stilurile baroc, art-nouveau și neo-bizantin într-o îmbătătoare suită de clădiri ce te invită astăzi în cafenele, spații de artă și cultură, magazine și cam tot ce și-ar putea dori cineva venit să vadă pe viu o Capitală Culturală Europeană. Clădirea Palatului Culturii din Piața Victoriei adăpostește Opera Națională Română și cele trei teatre de stat- Teatrul Național Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Teatrul German de Stat, cele trei limbi ce coexistă aici în exprimarea artistică asigurând o premieră cu vechime și unicitate în Europa. Catedrala Ortodoxă deschide cealaltă intrare principală în centrul orașului și este fără îndoială una dintre clădirile care îți va atrage privirea chiar și de la kilometri depărtare- impresionează deopotrivă prin frumusețea sa, prin dimensiuni (cel mai înalt dintre cele 11 turnuri măsoară 83,7 metri) și prin starea de bine pe care o vei simți trecându-i porțile. Un lucru mai puțin știut este că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aviaţia germană a bombardat Timişoara. Şase bombe erau destinate Catedralei. Doar una a explodat, spărgând câteva geamuri…

                Să nu ratezi Parcul Rozelor, aflat în imediata apropiere a Catedralei! Nici Parcul Central, pe cel al Copiilor sau vreunul dintre celelalte…Să nu ratezi Bega și ale ei terase, cafeaua băută în Piața Unirii sau Berea de la cea mai veche Fabrică din România! Să deschizi ochii minții la miile de tineri pregătiți pentru viitor de Universitățile orașului. Să vezi cât de reușit se poate îmbina trecutul cu viitorul, printr-un prezent cum rar ai să mai întâlnești. Să cauți, să afli, să trăiești în profunzime orice clipă la Timișoara!

Un articol de Cosmin Țîntă –   ” Demnitatea ”  

 

Cosmin Tinta
DE VIZITAT

OBIECTIVE TURISTICE

Catedrala Mitropolitana

 

      Situata chiar in centrul orasului, Catedrala Mitropolitana impresioneaza atat prin dimensiuni cat si prin gratia liniilor.
Catedrala Mitropolitana are hramul „Trei Ierarhi” si este cea mai inalta biserica ortodoxa din Romania (90,5 m²), suprafata totala construita fiind de 1542 m² iar volumul total al constructiei de circa 50 000 m³. Proiectul construirii noii biserici a fost incredintat arhitectului Ioan Traianescu, piatra de temelie fiind pusa in anul 1936. Stilul arhitectural unic imbina stilul neo-bizantin și stilul bisericilor medievale moldovenești. Peretii exteriori sunt placati cu caramida aparenta de culoare rosie si galben-portocalie iar invelisul este de tigla smaltuita care straluceste de departe in razele soarelui.

Acest stil arhitectural cu firide sub stresini, cu bolte la interior si discuri colorate lacuite pot fi gasite in manastiri ca Prislop sau Cozia, tipice pentru sec al XIV-lea. Catedrala are unsprezece turle, cea principala avand o inaltime de 83,7 metri, iar din cauza terenului mlastinos temelia este construita pe o placa de beton armat susţinută de peste 1.000 de piloni de beton armat, înfipţi până la 20 m adâncime sub placa de beton. Armonizarea celor 7 clopote cu o greutate totala de 8000 kg a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi iar picturile interioare şi exterioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian. In pronaos se afla asezate moastele Sfantului Iosif Cel Nou de la Partos, fost Mitropolit al Timisoarei, protectorul ortodocsilor din Banat. Catedrala adaposteste la subsol o bogată colectie de artă bisericească banateana veche precum și o valoroasă colectie de icoane.
Catedrala a fost inaugurata la 6 octombrie 1946, in prezenta Regelui Mihai I al Romaniei si a patriarhului de atunci, Nicodim Munteanu alaturi de un mare sobor de preoti.

Lupa Capitolina

 

Monumentul Statuia Lupoaicei reprezinta o copie a celebrei statui Lupa Capitolina din Roma,  si este un cadou facut Timisoarei de catre municipalitatea din Roma, ca semn de apreciere a vechimii si latinitatii poporului roman.
Statuia din bronz este amplasata in Piata Victoriei, intre Catedrala Mitropolitana si Opera si este cea mai inalta statuie din centrul orasului fiind amplasata pe o coloana romana de aproximativ 5 metri inaltime.
Inaugurarea statuii a avut loc in prezenta primarului de atunci al Timisoarei, Samuil Sagovici, a ministrului cultelor, Vasile Goldis, ministrului muncii, Grigore Trancu-Iasi si a consulului Italiei la Timisoara, Giulio Cesare Codeca.
La inaugurarea Statuii Lupoaicei din data de 23 aprilie 1926, chiar in ziua de Sf. Gheorghe, a participat o mare multime de oameni, aproximativ 10.000 de persoane.

Teatrul national de Stat

Opera Romana

Cladirea se afla in centrul orasului si ceea ce o face unica in lume este faptul ca aici isi desfasoara activitatea nu mai putin de patru institutii de arta: Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar si Teatrul German de Stat.
Fatadele laterale sunt in stil Renaissance, iar fatada principala si sala de spectacole sunt in stil neobizantin.
Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner, constructori a numeroase sali de teatru din Europa ( Budapesta, Viena, Odessa).
Constructia cladirii a fost inceputa in 1871 si a fost terminata in 1875.
De-a lungul timpului cladirea a fost devastata de doua incendii. Primul incendiu a avut loc la 1 mai 1880 si restaurarea cladirii s-a terminat in 1882 in stilul original, Renaissance. Dupa cel de-al doilea incendiu produs in 2 noiembrie 1920, au ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii, fatada si sala de spectacole trebuind refacute in totalitate. Reconstructia s-a facut dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, in stil neobizantin.

Piata Unirii

      Piata Unirii din Timisoara este situata in centrul orasului si este realizata in stil baroc. Este cea mai veche piata a urbei si si-a dobandit actuala denumire in cinstea trupelor romane care au intrat in Timisoara la 3 august 1919 si au instaurat administratia romanesca. Aici se afla:
Domul Romano – Catolic a carui constructie a durat zeci de ani (1736-1774) si care este realizat in forma de cruce, cu o singura nava centrala si coloane ce sustin acoperisul de forma cilindrica.
Casa cu Lei este prima casă construită în această piață, în stil baroc, datată 1758. De-a lungul timpului, Casa cu Lei a avut mai multe denumiri.
Palatul Baroc a fost construit in scop administrativ si gazduieste Muzeul de Arta din Timisoara. Cladirea este construita in forma rectangulara si are subsol, parter,doua etaje si mansarda. De-a lungul timpului i-au trecut pragul numeroase personalitati: imparatul Iosif al II-lea, impăratul Franz Iosef, regele Ferdinand al României și regina Maria

Monumentul Sfanta Treime se profileaza in centrul pietei si are drept semnificatie incetarea epidemiei de ciuma care a devastat Banatul intre 1731 și 1738. Acesta se compune dintr-o coloana triunghiulara, in varful careia tronează Sfanta Treime.

Muzeul Satului Banatean

 Muzeul Satului Banatean se afla la iesirea din Timisoara catre Lugoj, in Padurea Verde si a fost infiintat intre anii 1928-1940. Dupa ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic din Cluj, Ioachim Miloia a avut ideea infiintarii muzeului.
Pe suprafata de 17 Ha a Muzeului Satului Banatean pot fi vazute case din lemn, din piatra sau din lut, cu acoperisul de paie sau din sindrila, cu stalpi de lemn decorati prin cioplire si crestare cu diferite elemente geometrice, cu prispa inalta si lunga sau cu pridvor larg deschis. Aici pot fi vazute obiecte de uz casnic, unelte necesare diferitelor ocupatii cum ar fi olaritul sau cresterea albinelor. De asemenea pot fi vazute si obiecte de cult, masti populare, diferite podoabe, instrumente muzicale sau obiecte de mobilier taranesc.
Ceea ce este definitoriu pentru acest muzeu este faptul ca reuneste un sat intreg, cu case, moara, scoala, biserica, birt si primarie. Aici se afla si cateva gospodarii care au apartinut minoritatilor nationale ( o gospodarie ucraineana si una slovaca).

Bastionul Maria Theresia

     Bastionul Maria Theresia este singurul bastion care mai exista din vechea cetate a Timisoarei din perioada apartenentei Banatului la Imperiul Austriac.
Scopul pentru care a fost construit a fost acela de aparare, in prezent avand scopul de pasaj de trecere.
Dupa cucerirea cetatii Timisoara de catre armata habsburgica (1716) s-a luat decizia de a se reface si de a se fortifica inteaga cetate. Primul care a fost construit a fost Bastionul Therezia, imediat dupa finalizarea lucrarilor de regularizare a raului Bega care trebuia sa asigure apa necesara santului cetatii pentru ca bastionul sa functioneze asa cum trebuie. Bastionul era situat in partea de est a cetatii insa acum se afla aproape de centrul orasului. Este format din doua flancuri, cel de nord si cel de sud si este prevazut cu o retragere.

Viziteaza Timisoara cu Stil

Incepeti Vacanta!

Mai multe zile sau doar pentru o singura zi!

0728.878.161
westresidenceapartments@gmail.com

4 + 4 =